Monday 23 January 2017

Αποστολή: Μαύρο Σκιάδι 21-28/5/2016 & 22-25/7/2016

Με την ευκαιρία, μιας αναφοράς προς την ομάδα μας όσον αφορά την αποστολή μας στο Μαύρο Σκιάδι, στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση (19η ΠΣΣ) του 2016 στον Ομαλό απο κάποιον σύλλογο, θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για τη διαφήμιση και την ανάδειξη μας πανελλαδικά. Κρίμα δεν είναι όμως, που σε λιγότερο από ένα χρόνο (βάσει καταστατικού του), λήγει το τριετές όριο των μη ταμειακά ενήμερων μελών ;                                                                                   😉

Επίσης, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσους δρούν με γνώμονα την ομαδικότητα και το κοινοφελές έργο, με την ελπίδα και την πίστη οτι κάποια στιγμή σύντομα, θα έρθουμε όλοι πιο κοντά.

Τίποτα δεν υπάρχει να χωρίσουμε.
Πολλά όμως να μοιραστούμε!

---Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2017---

Σπηλαιολογική Ομάδα Υπογαία



Στην περιοχή της Ατζινόλακκας, στα Λευκά Όρη του νομού Χανίων και σε υψόμετρο 1600 μέτρων, σε αποσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων απο το Γουργούθακα, βρίσκεται ένα απο τα πιο επιβλητικά σπηλαιοβάραθρα. Ο λόγος για το Μαύρο Σκιάδι που θεωρείται μία απο τις μεγαλύτερες κατακόρυφες καταβάσεις του πλανήτη, με βάθος στα -342 μέτρα.


Το Μαύρο Σκιάδι, μια κατάβαση-πρόκληση για Ελληνικές και διεθνείς σπηλαιολογικές αποστολές, από την ανακάλυψή του (1974) ως σήμερα δελεάζει τους ερευνητές. Το 1976 χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από Γάλλους σπηλαιολόγους (GRESPA) αλλά και πάλι σε βάθος 320 περίπου μέτρων υπήρχαν "σκοτεινά" σημεία, που έως τότε συνιστούσαν αναπάντητα ερωτήματα για τους ερευνητές.

Οι Έλληνες σπηλαιολόγοι μετά απο προσωπική επαφή και ανταλλαγή δεδομένων με τους Γάλλους συνναδέλφους τους, αποφάσισαν να συμπληρώσουν τα κομμάτια που έλλειπαν απο το πάζλ. Πολλές αποστολές έχουν γίνει από τότε από Ελληνικούς σπηλαιολογικούς συλλόγους με όλο και περισσότερα "ευρήματα" να έρχονται στο φώς κάθε φορά.



Μια πιο πρόσφατη αποστολή, έγινε κι απο την ομάδα μας σε δύο προσεγγίσεις, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2016. Το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες, το σπήλαιο έμεινε αρματωμένο για όσους Έλληνες σπηλαιολόγους ήθελαν να το επισκεφτούν.

Ας δούμε όμως λιγες λεπτομέρειες από την οργάνωση και την υλοποίηση του όλου έργου.

-Μετα την έκθεση της αποστολής, ακολουθούν φωτογραφίες σε μορφή slideshow και βίντεο-

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 

Πάει καιρός που συζητoύσαμε το ενδεχόμενο να κατέβουμε στην Κρήτη με σκοπό να αρματωθεί το Μαύρο Σκιάδι και όλο οι υποχρεώσεις μας ανάγκαζαν να το αναβάλουμε. Με τις συζητήσεις όμως καταλήξαμε ότι η βδομάδα 21/05 με 28/05 πιθανότατα βόλευε τους περισσότερους. Έτσι χωριζόμενοι σε δυο γκρουπ θα κατεβαίναμε τελικά στην Κρήτη αυτές τις ημερομηνίες.
Το πρώτο γκρουπ αποτελείτο από τον Αποστόλη, τον Μιχάλη και τον Πάνο και αναχώρησε με καράβι το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί τους παρέλαβε από το λιμάνι ο Δημήτρης, που θα ενσωματώνονταν στην ομάδα, και ο Ανδρέας όπου με το αυτοκίνητο του βοήθησε ουσιαστικά στη μεταφορά ατόμων και σακιδίων. Έτσι την Κυριακή το πρώτο γκρουπ ανέβηκε μέχρι τις Χόσες και στην συνέχεια φορτώθηκαν τα προσωπικά τους υλικά και ανέβηκαν στο LO1. Φτάνοντας, έπρεπε να οργανώσουν την κατασκήνωση, να αρματώσουν το LO23 και να βγάλουν νερό.

Την επόμενη ημέρα (23/06) ένα δεύτερο δρομολόγιο LO1-Xόσες-Μαύρο Σκιάδι έγινε για να ανέβουν όλα τα απαραίτητα υλικά (σχοινιά-μέταλλα) στην είσοδο του βάραθρού και ξεκίνησε το αρμάτωμά του (έφτασαν μέχρι τα -40μ). Κατ’ αυτό τον τρόπο έρχεται η Τρίτη 24/05 όπου μπαίνει η πρώτη ομάδα (Μιχάλης-Αποστόλης) και συνεχίζεται το αρμάτωμα όπου και φτάνουν μέχρι το πρώτο πατάρι (-130μ), ενώ ο Δημήτρης θα αναγκαστεί εσπευσμένα να αποχωρήσει για τα Χανιά και το δεύτερο γκρουπ ήδη είναι στο δρόμο για το LO1.

Το δεύτερο γκρουπ αναχωρεί αεροπορικώς από Αθήνα για Χανιά την Τρίτη το πρωί και αποτελείται από τον Αλέξανδρο, την Ευγενία, τον Άρη και τον Θάνο ενώ στο αεροδρόμιο τους παραλαμβάνει ο Σταύρος για να τους μεταφέρει μέχρι τις Χόσες. Από εκεί η ομάδα φορτώνεται τα σακίδια της και ξεκινά την πορεία της για την κατασκήνωση όπου και τελικά ενσωματώνεται στην αποστολή νωρίς το μεσημέρι. 

Το απόγευμα της Τρίτης ανεβαίνουν στο LO1 και τέσσερεις φίλοι από την Κρήτη, ο Ανδρέας, ο Ιωάννης, ο Στέλιος και ο Θοδωρής γεμάτοι όρεξη, λουκάνικα και ίσως και λίγη ρακή. Έτσι το βράδυ της Τρίτης έχουν αρματωθεί τα πρώτα 100μέτρα στο Σκιάδι και η αποστολή αποτελείται από έντεκα άτομα.

Την Τετάρτη το πρωί μετά το πρωινό γεύμα μπαίνουν να συνεχίσουν το αρμάτωμα ο Αλέξανδρος με τον Άρη ενώ λίγες ώρες αργότερα μπαίνουν ο Στέλιος και ο Θοδωρής για να κατέβουν τα πρώτα μέτρα που είχαν αρματωθεί. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, άλλοι ξεκουράζονται άλλοι πάνε να ξεαρματώσουν το LO23, ενώ άλλοι μαζεύουν μαλοτήρα (Κρητικό ενδημικό βότανο). Τελικά έχοντας περίσσευμα ένα 90αρι σχοινί και κάποια μέταλλά ο Πάνος ανέλαβε να αρματώσει την αρχή του Γουργούθακα ώστε όσοι ήθελαν να μπορούν να μπουν και να φτάσουν μέχρι το πρώτο πηγάδι. Όντας ημέρα ξεκούρασης για τους περισσότερους έρχεται γρήγορα το απόγευμα όπου με ανυπομονησία όλοι περιμένουμε να βγει η ομάδα που αρματώνει και να μάθουμε την πρόοδό τους. Τελικά αργά το απόγευμα βγαίνουν τα παιδιά και μας ενημερώνουν ότι έχουν φτάσει μέχρι το δεύτερο πατάρι (-230μ) έχοντας κάνει νέο αρμάτωμα εκτός ροής νερού. Μέχρι αυτό το σημείο κατέβηκαν ο Ιωάννης με την Ευγενία που μπήκαν στο σπήλαιο την ώρα που έβγαινε η ομάδα αρματώματος. Με την επιστροφή και των τελευταίων μελών της αποστολής στην κατασκήνωση έρχεται η ώρα του βραδινού γεύματος, χαλαρής κουβέντας και τελικά βαθύ ύπνου.

H Πέμπτη ήταν η ημέρα των αποχωρήσεων, εξαιτίας υποχρεώσεων επαγγελματικής αλλά και οικογενειακής φύσεως οι κρητικοί φίλοι μας (Στέλιος, Ιωάννης, Θοδωρής, Ανδρέας) και ο Πάνος και η Ευγενία από Αθήνα θα έπρεπε να βρίσκονται νωρίς το μεσημέρι στις Χόσες. Εκτός από τα παιδιά που έφευγαν έκανε και ένα δρομολόγιο LO1-Χόσες-LO1 o Αλέξανδρος για να παραλάβει 10 σπιτ που θα μας έφερνε ο Δημήτρης καθώς αναμενόταν να χρειαστούν ώστε να ολοκληρωθεί το αρμάτωμα στο Μαύρο Σκιάδι. Έτσι το πρωί αναχώρησε ο Αποστόλης με τον Μιχάλη για την συνέχιση του αρματώματος και οι υπόλοιποι ξεκίνησαν να κατεβαίνουν. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής (Θάνος, Άρης) πήγαν να μαζέψουν το σκοινί που είχαν βάλει για τα πρώτα μέτρα του Γουργούθακα και συνέχισαν την ημέρα τους επισκεπτόμενοι ‘’τις εισόδους’’ από τα γειτονικά σπηλαιοβάραθρα της περιοχής (Τρύπα του Λιονταριού, Σκουντ). Αργά το απόγευμα ο Μιχάλης και ο Αποστόλης επέστρεψαν στην κατασκήνωση και μας ενημέρωσαν ότι δεν προχώρησαν βαθύτερα το αρμάτωμα αλλά βελτίωσαν σε όλα τα αναγκαία σημεία το ήδη υπάρχον. Έχοντας φτάσει την Πέμπτη το βράδυ μέχρι το δεύτερο πατάρι (-230μ) η επόμενη μέρα προμηνύεται αρκετά κουραστική.

Το πρωί της Παρασκευής μπαίνει ο Αλέξανδρος και ο Άρης ξεκούραστοι και με μεγάλες προσδοκίες. Νωρίς το μεσημέρι μπαίνει ο Μιχάλης για να αλλάξει τον Άρη και να βοηθήσει τον Αλέξανδρο. Αργότερα νωρίς το απόγευμα μπαίνει ο Θάνος και συναντά την ομάδα αρματώματος στα (-290μ) ενώ τελικά έχουν βρει και ακολουθούν το παλαιότερο αρμάτωμα ύστερα από αρκετή καθυστέρηση λόγω λανθασμένων πληροφοριών σχετικές με τη θέση του. Στην συνέχεια μπαίνει ο Αποστόλης και μετά από λίγη αναμονή καταφέρνει μαζί με την ομάδα αρματώματος (Αλέξανδρο, Μιχάλη) να πατώσουν το Σκιάδι. Στην κατασκήνωση ο Άρης και ο Θάνος καθώς βράδιαζε περίμεναν να δουν τα φώτα των συντρόφων τους για να μάθουν την τελική έκβαση της αποστολής, όπως και έγινε, βράδυ πλέον βγήκαν τα παιδιά, έφτασαν στη κατασκήνωση, εμφανώς κουρασμένοι αλλά ταυτόχρονα και ικανοποιημένοι με την έκβαση της αποστολής καθώς ενημέρωσαν ότι τα κατάφεραν να φτάσουν στα -342μ!!! Προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες και ξεκίνησαν την άνοδο. Όλοι ικανοποιημένοι και μετά από αρκετή κουβεντούλα, σχέδια για επόμενη επίσκεψη και ανταλλαγή απόψεων πέσαμε για ξεκούραση καθώς την επόμενη μέρα είχαμε να μαζέψουμε κατασκήνωση, προσωπικά υλικά και αναχώρηση από τα μαγευτικά Λευκά Όρη με κατεύθυνση Αθήνα.

Ξημερώνοντας το Σάββατο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση της κατασκήνωσης και νωρίς το μεσημέρι ξεκινήσαν τα τελευταία μέλη της αποστολής να κατεβαίνουν προς τις Χόσες (Αποστόλης, Άρης, Αλέξανδρος, Θάνος, Μιχάλης) όπου θα τους παραλάμβανε ο Γιώργος και μετά θα τους μετέφερε στο πλοίο και στο αεροδρόμιο.


Ευχαριστίες:
- Ιδιαίτερα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο, τον Γιώργο, τον Δημήτρη και τον Ανδρέα (την Κυριακή, ήρθε από το Ρέθυμνο μόνο για να πάει άτομα/υλικά στις Χόσες και να επιστρέψει) για τον χρόνο που διέθεσαν για την μεταφορά από/προς Λιμάνι-Αεροδρόμιο-Χόσες των μελών της αποστολής όπως επίσης και τον Ε.Ο.Σ ΧΑΝΙΩΝ για την παραχώρηση του οχήματός του.
- Ακόμα θα πρέπει να αναφερθεί εκ μέρους όλων των μελών της ομάδας ένα ευχαριστώ προς τους εθελοντές-μάγειρες (Ευγενία, Άρη). 
- Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πάνο Γεωργόπουλο και την ομάδα του, που ανέλαβαν το ξεαρμάτωμα του σπηλαίου κατά τη 2η φάση της αποστολής τον Ιούλιο.
- Επίσης ενα μεγάλο ευχαριστώ, στα παιδιά που βοήθησαν στη φωτογράφηση και στη βιντεοσκόπηση με τρόπο ώστε να μη σβηστούν από τη μνήμη μας 
οι εικόνες αυτές , όσα χρόνια κι αν περάσουν! Ο λόγος, για τον Hλία Καζαή και την ομάδα του (Αποστόλη Κούρτη, Κομνηνό Μπουτάρα, Μίλτο Χασιαλή), τον Αλέξανδρο Μαργιόλη, τον Μιχάλη Τσόπελα και οσους ακόμα συνεισέφεραν στην προσπάθεια αυτη. 


Στην οργάνωση/υλοποίηση της αποστολής συμμετείχαν/βοήθησαν οι:

Στην 2η φάση της αποστολής συμμετείχαν οι:


Rantaplan
Inspector








...
...

-Λόγω αναμενόμενου αυξημένου bandwidth, οι υπόλοιπες φωτογραφίες εχουν μεταφερθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο-
More photos...

-Παρακαλούμε, αν θέλετε να ακούσετε τον ήχο του βίντεο, απενεργοποιήστε τη μουσική της σελίδας από το κουμπάκι πάνω δεξιά, ακριβώς κάτω από το μετρητή επισκεψιμότητας-



2 comments:

  1. Άντε και στα επόμενα, σύντομα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θέληση να υπάρχει :)

      Delete